“Nu stopper det!” - Hvordan Christian lærte at have modet med sig

Meget er sket med 28-årige Christians forhold til sit høretab, siden han dimitterede fra tømreruddannelsen, som helt ung. Dengang holdt han sig tilbage socialt på grund af mobning og andre dårlige oplevelser med høretabet. I dag synes han det er vigtigt at tage til sociale arrangementer, men husker at sætte grænser over for andre, hvis de ikke tager hensyn.

Christian bruger CI på højre side. Han er uddannet og arbejder som tømrer. På sin arbejdsplads glemmer hans kolleger ofte, at han har et CI på højre øre. Når de glemmer det, er han meget tydelig omkring at minde dem om det. Sådan har det ikke altid været:

- Jeg havde ikke modet med mig. Jeg accepterer mit høretab mere nu, end for ti år siden, bemærker han.

Et lavpunkt og et vendepunkt

Christian havde det svært med sit høretab som ung. Han blev set ned på i folkeskolen – og følelsen hang ved op gennem hans ungdom. Specielt en oplevelse fra tømreruddannelsen mærkede ham: Han sad ved nogle computere og arbejdede i et tegneprogram:

- Der var et par drenge fra min klasse, de havde tegnet en tegning af mig med en antenne på hovedet. Så sagde en af drengene: “Bip, bip, bip.” [For at insinuere, et han lignede et rumvæsen, red.]. For Christian blev den oplevelse betydningsfuld af flere grunde:

Christian tænker nogle gange på, hvordan det ville være, hvis han kunne rejse tilbage i tiden og sige fra overfor drengene, der lavede den tegning. Han har arbejdet meget på at sige tydeligt fra, når folk ikke tager hensyn til hans høretab, så han aldrig skal stå i samme situation igen.

Oplevelsen er også blevet et billede på en yngre og mere sårbar Christian, som ikke tog ansvar for sit eget høretab ved at sætte grænser:

- Jeg turde ikke sætte grænsen – jeg havde tanken “hvad nu hvis”. Jeg var meget sårbar på det tidspunkt”, siger han om tiden som ung.

Oplevelsen blev et vendepunkt for Christian. Han husker hvordan meget af hans ungdom gik med at holde sig tilbage socialt:

- Da jeg var ung, dyrkede jeg meget sport. Jeg har ikke været i byen hver weekend. Det var en svær tid for mig, fordi jeg havde svært ved at høre. Jeg gad ikke dengang at springe ud i det.

I dag gør han meget ud af tage af sted til for eksempel sociale arrangementer, også selvom han ved, at det ikke altid er let, når man har høretab. Selvom han stadig kan opleve, at folk ikke altid tager hensyn, vil han hellere tage af sted til festen eller fødselsdagen, og så håndtere problemerne som de kommer.

Christians udvikling

- Der er som sagt sket meget i Christians liv siden tømreruddannelsen. Efterfølgende har han bevidst valgt forskellige jobs, hvor han skal tage ansvar for både mennesker, materialer og byggeprocesser. I en periode var han dørmand- et job, hvor det er nødvendigt at kunne sætte grænser, at sige “hertil og ikke længere”. Det betyder, at han i dag stå ved sig selv og sit høretab -eksempelvis på arbejdet, hvis folk ikke tager hensyn til ham.

En årgang hjalp han utilpassede unge med at finde deres vej i livet. Det var et job hvor han mærkede, hvad det vil sige at være ansvarlig for andre mennesker. I dag arbejder han som tømrer med overblikket over mange forskellige opgaver. Han har opdaget, at han trives, når han mærker modstand og er udfordret, når han springer ud i det og kommer ud af sin comfortzone.

Til slut kommer Christian med et godt råd til andre unge i samme situation:

- Lad vær med at holde jer tilbage. Hvis I møder nogen, som ikke rigtigt anser jer som et menneske, bare fordi I har et høretab, så bliver man nødt til at stå ved - og sige ”nu stopper det”, forklarer Christian.

At turde gøre det, der føles udfordrende, at sætte grænser og tage ansvar omkring sit høretab, det er det, Christian gerne vil råde andre unge med høretab til at gøre.

Ekspertens hjørne: Kend dit høretab!

Kend din egen hørelse! En måde at tage ansvar for sit høretab er at have en godforståelse for det. Hørekonsulenten Joan Klindt Høy foreslår, at du spørger dig selv om følgende:

- Hvad skyldes det?

- Hvor stort er det?

- Hvilket udbytte har du af dit udstyr?

Og som hun siger: - Hvis man har det på rygraden, kan man meget bedre møde verden.

Joan anbefaler også, at du tager ansvar for dit udstyr, fordi hun oplever mange unge, der ikke sørger for at vedligeholde det. Det handler blandt andet om at skifte filtre, og vide, hvilke programmer der er lagt ind i dit høreapparat.

Artikler

Flere artikler

Her kan du læse flere artikler om projektet

Sex med høretab - at finde vej til nydelse med og uden lyd

Før Cecilie havde sex første gang, tænkte hun ikke over, at hendes høretab kunne blive en kilde til akavede og frustrerende øjeblikke under sex. Lad dig rive med, og hvis du ikke kan høre, så luk øjnene og fokusér på din krop og nuet, er Cecilies bedste råd.

“Nu stopper det!” - Hvordan Christian lærte at have modet med sig

Christian blev set ned på i folkeskolen og på tømreuddannelsen grundet sit høretab. Nu, som 28-årig er det helt anderledes, og han oplever ofte, at folk omkring ham glemmer, at han har en hørenedsættelse. Hans bedste råd til unge med høretab lyder: Udfordr dine egne grænser og tagansvar for dit høretab.

By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.