Hvad er CI (cochlear implant)?

Hvad er cochlear implants /CI? 

Cochlear Implant (CI) er et avanceret høreapparat, der kan skabe kunstig hørelse hos mennesker, der er helt døve eller har svært høretab. Navnet henviser til, at en del af apparatet implanteres i den del af det indre øre, som har form som en snegl. Ordet cochlear betyder snegl på latin - deraf navnet cochlear implant.

Et CI består af en udvendig del og en indopereret del:

  • Den udvendige del består af en mikrofon, en processor og en sender (som også kaldes spolen). Processoren sidder som regel bag øret, men kan også bæres andre steder på kroppen - eller sidde direkte på hovedet over den indvendige del (implantatet). Senderen sidder fast på hovedet via en magnet, der holder den fast til implantatet.  
  • Den indvendige del består af et implantat, som er en indopereret enhed. Den rummer en magnet og en modtager, som er indopereret under huden bagved øret og en elektrode, der ligger i det indre øre og stimulerer nervefibrene i sneglen. Disse signaler sendes så videre til bl.a. hørebarken i hjernen.

Sådan virker et CI

For at forstå, hvordan et CI virker, er det vigtigt først at forstå, hvordan en normal hørelse fungerer. Det kan du læse mere om her.  

Unge, som kan have gavn af CI, har et sensorineuralt høretab. Det vil sige, at årsagen til høretabet findes i sneglen eller i hørenerven, hvor de små hårceller kan være ødelagte. Derfor kan sneglen ikke lede lyden videre til hjernen. Et CI stimulerer hørenervens fibre direkte med elektriske impulser, som "erstatter" de ødelagte hårceller.

Når man hører med CI, sker der følgende:

1) Lyd fra omgivelserne opfanges af mikrofonen.

2) Processoren koder lyden om til digitale impulser, som sendes videre til spolen.

3) Spolen sender signalerne gennem huden til implantatet, hvor de omdannes til elektriske impulser.

4) Impulserne sendes fra implantatet til elektroden i øresneglen, som stimulerer sneglens nervefibre.

5) Nerveimpulserne sendes derefter fra hørenerven til hjernen, hvor de tolkes som lyd.

Artikler

Flere artikler

Her kan du læse flere artikler om projektet

Sex med høretab - at finde vej til nydelse med og uden lyd

Før Cecilie havde sex første gang, tænkte hun ikke over, at hendes høretab kunne blive en kilde til akavede og frustrerende øjeblikke under sex. Lad dig rive med, og hvis du ikke kan høre, så luk øjnene og fokusér på din krop og nuet, er Cecilies bedste råd.

“Nu stopper det!” - Hvordan Christian lærte at have modet med sig

Christian blev set ned på i folkeskolen og på tømreuddannelsen grundet sit høretab. Nu, som 28-årig er det helt anderledes, og han oplever ofte, at folk omkring ham glemmer, at han har en hørenedsættelse. Hans bedste råd til unge med høretab lyder: Udfordr dine egne grænser og tagansvar for dit høretab.

By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.