Hvad er et høretab?

Hvad er et høretab? 

Ved et høretab er hørelsen svækket på grund af en nedsat følsomhed overfor lyde. Høretab kan forekomme på ét øre (ensidigt/unilateralt høretab) -eller på begge ører (dobbeltsidigt/bilateralt høretab).

Overordnet set findes der to typer af hørenedsættelser afhængig af, hvor i øret de er opstået:

Konduktive høretab

Kommer som følge af en skade eller forhindring i det ydre øre eller mellemøret. Der spærres derved for lydens passage til det indre øre, hvilket betyder, at lyden ikke kan nå ind til det indre øre, der ellers fungerer normalt. Den forhindrede passage betyder, at lydens styrke dæmpes.  

Konduktive hørenedsættelser ses bl.a. ved mellemørebetændelser, væske i mellemøret eller ophobning af ørevoks. Det kan også skyldes en medfødt misdannelse af ydre øre, øregang eller mellemøret. Nogle konduktive hørenedsættelser kan behandles medicinsk eller kirurgisk, mens andre kan behandles med høreapparat.

Sensorineuralt høretab

Skyldes lidelser i øresneglen (cochlear) eller den første del af hørenerven. Ofte er årsagen, at de små hårceller i cochlear er skadede. Derved kan lydene ikke påvirke hørenerven som normalt. Der opstår derfor et ”hul” i den proces, der skal forplante lyden gennem sneglen til hjernen.

Et sensorineuralt høretab vil bl.a. påvirke en persons sensitivitet overfor svage lyde, opfattelsen af lydstyrke samt evnen til at skelne mellem forskellige sproglyde.

Afhængigt af høretabets størrelse behandles et sensorineuralt høretab som regel med høreapparater eller CI. Denne type høretab kaldes også perceptive høretab.

Høretab kan også forekomme som blandede høretab, hvor man både ser et konduktivt og sensorineuralt høretab på samme tid.

Sværhedsgrader af høretab

Let/mild hørenedsættelse: En person med mild hørenedsættelse kan have svært ved at opfatte tale. Disse vanskeligheder forværres ved stigende afstand og i støj. Kan påvirke sprog- og taleudvikling. Et let/mildt høretab kan typisk afhjælpes med høreapparater.

Moderat hørenedsættelse: En person med en moderat hørenedsættelse vil kunne opfatte tale på ½-1 meters afstand, men har behov for at sidde nær lydkilden, misforstår ofte - og har svært ved at deltage i samtaler i grupper. Et moderat høretab kan typisk behandles med høreapparater.

Svær hørenedsættelse: Ligger fra 61 dB og op. Personen opfatter tale nær øret og reagerer på vibrationer. Svære høretab kan ofte afhjælpes med CI.

Døvhed: En døv person har ingen hørelse og reagerer udelukkende på vibrationer. Døvhed kan ofte behandles med CI.

Ensidig hørenedsættelse

Ensidig hørenedsættelse påvirker det ene øre. Hørenedsættelsen kan være let til meget svær og være konduktiv, sensorineural eller blandet.  

Har du en ensidig hørenedsættelse, har du typisk svært ved:  

  • At retningsbestemme lyd  
  • At forstå tale i baggrundsstøj  
  • At overhøre

Et ensidigt høretab kan behandles med høreapparater, Bahs eller CI.

Artikler

Flere artikler

Her kan du læse flere artikler om projektet

Sex med høretab - at finde vej til nydelse med og uden lyd

Før Cecilie havde sex første gang, tænkte hun ikke over, at hendes høretab kunne blive en kilde til akavede og frustrerende øjeblikke under sex. Lad dig rive med, og hvis du ikke kan høre, så luk øjnene og fokusér på din krop og nuet, er Cecilies bedste råd.

“Nu stopper det!” - Hvordan Christian lærte at have modet med sig

Christian blev set ned på i folkeskolen og på tømreuddannelsen grundet sit høretab. Nu, som 28-årig er det helt anderledes, og han oplever ofte, at folk omkring ham glemmer, at han har en hørenedsættelse. Hans bedste råd til unge med høretab lyder: Udfordr dine egne grænser og tagansvar for dit høretab.

By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.